Despre alimentația copiilor la grădinița noastră și ARDEIUL fermecat

Despre alimentația copiilor la grădinița noastră și ARDEIUL fermecat

Prof. Univ. Dr. Laura GORAN

Cu siguranță, vă amintiți, dragii noștri cititori ai revistei, că obișnuiam să scriu despre fructe și legume, denumindu-le bomboane sport. Că ele pot deveni un înlocuitor perfect al clasicelor (uneori, periculoaselor!) dulciuri, mai ales dacă sunt cumpărate din comerț, caz în care nu știm exact ce anume conțin, când au fost pregătite și ambalate, că sunt prea colorate și artificiale, mult procesate și așa mai departe. Important este să-i învățăm pe cei mici și să-i obișnuim ca în loc de o bomboană, să primească un măr mare și frumos sau o cutiuță fermecată de sticksuri de…morcov! Ce jocuri minunate putem crea noi, adulții, atunci când vine vorba despre alimentația sănătoasă a copiilor, nu-i așa?

Continuăm să oferim argumente din care să înțelegem de ce copiii noștri au nevoie de vitamine și minerale, esențiale pentru organism, ele fiind părți componente ale enzimelor, necesare pentru producerea energiei, combustibili naturali pentru ca organismul copiilor să crească, să se dezvolte și să funcționeze armonios.

Majoritatea pediatrilor susțin că, în cazul în care copilul i se asigură o alimentație sănătoasă bazată pe fructe, legume, pește și lactate, nu are nevoie de alte vitamine în afară de vitamina D. Copiii ar trebui să își ia vitaminele dintr-o dietă zilnic echilibrată și variată, care să includă lapte și produse lactate, multe fructe proaspete și legume verzi (cu multe frunze, cum ar fi broccoli, urzici, spanac, salată verde etc.), proteine, pe care le pot lua din pui, pește, orice fel de carne și ouă, cereale integrale (precum ovăz sau orez brun).

După acest principiu ne ghidăm și noi, responsabilii cu asigurarea alimentației și alcătuirea meniurilor copiilor din Grădinița cu program prelungit Prietenii Mei, o echipă alcătuită din: medicul pediatru specialist al grădiniței împreună cu bucătarul șef (de altfel, în bucătărie gătesc permanent trei doamne gospodine: bucătar-șef Ștefania Obreja, bucătar Maria Marin și bucătar Virginia Tîrzilă) și managerul coordonator al grădiniței. Meniul zilnic al preșcolarilor noștri este compus din micul dejun, masa de fructe (care se situează la un interval de două ore după micul dejun, respectiv o oră și jumătate înainte de masa de prânz), masa de prânz și gustarea dulce de dupăamiază, un meniu extrem de variat, complex și corect conceput din punct de vedere nutrițional (pentru detalii privind meniul săptamânal, îl puteți accesa pe pagina principală a site-ului grădiniței noastre, www.gradinitaprieteniimei.ro). Mai mult decât atât, cei mai mulți dintre preșcolarii noștri, înscriși la Clubul de gastronomie Micii bucătari, învață despre fructe, legume, despre alimente în general, despre mâncare sănătoasă și alimentație corectă și despre bunele maniere atunci când servesc masa, dar, cel mai important este că învață să-și prepare deserturile sau meniurile preferate.

Mare le-a fost surprinderea când au aflat că, dacă consumăm zilnic legume, putem alunga orice răceală sau gripă, deoarece în lupta dintre vitamine cu microbi și viruși, întotdeauna vor câștiga vitaminele!

Dar cum să-i facem pe cei mici să mănânce legume în starea lor naturală? Simplu! Trebuie doar să fim inventivi în bucătărie și să oferim fiecărei legume o însușire, un simbol, o utilitate etc. În cadrul unuia dintre Cluburile de gastronomie, bucătărașii au preparat BĂRCUȚE DIN ARDEI GRAS, umpluți cu cremă de brânză de vaci, personajele din barcă fiind ridichiile, iar obiectele din barcă au fost reprezentate de frunzele de pătrunjel. Amuzant și totodată ingenios, am spune! Și uite-așa cei mici au…mâncat toate bărcuțele. Delicios și foarte sănătos! Nici nu știți cu ce poftă au mâncat copiii noștri ardeii grași!

Ardei gras? Ce trbuie să știm noi despre el? Că este o legumă crocantă, în diverse culori cu gust delicat, motiv pentru care sunt preferate deopotrivă de copii, dar și de gospodine în prepararea mâncărurilor. Ce nu știm despre ardei este că din punct de vedere botanic, ardeiul gras este un fruct, dar în context culinar, acesta este considerat legumă.

Ardeii sunt nativi din Mexic și alte regiuni din America Centrală, de unde sau extins apoi în restul lumii în timpul secolelor 16 și 17, iar acum se cultivă pe scară largă în multe părți ale lumii, ca o cultură comercială importantă. Consumați proaspeți, roșii, galbeni, portocalii sau verzi constituie o sursă importantă de vitamina C (vitamină deosebit de concentrată în special în ardeiul roșu), conțin, de asemenea, cantități semnificative de vitamina A, minerale esențiale (cum ar fi fierul, cuprul, zincul, potasiul, manganul, magneziul și seleniul), vitamine din complexul B.

Deci, poftă bună la…ardei!

facebook