Bun venit, inceput de an nou! – Revista Prietenii Mei 33

Bun venit, inceput de an nou! – Revista Prietenii Mei 33

Încep prin a vă ura La Mulţi Ani! Să vi se implinească toate dorinţele, să aveţi un an minunat în familie, alături de prichindeii Dumneavoastră, să fiţi sănătoşi, cu noroc şi spor în toate!

Un an s-a încheiat, altul începe şi, ca la orice început, cu toţii suntem bucuroşi, optimişti, încrezători în planuri şi proiecte îndrăzneţe, care să fie încununate de succes.

Ianuarie este, poate, luna cea mai fascinantă a anului, întrucât este cea care iniţiază un nou an şi pune punct anului vechi. Numele lunii ianuarie (latină: ianuaris) vine de la zeul Ianus din mitologia romană, zeu cu două feţe: una orientată spre anul care se încheie şi alta spre anul care vine, pentru că era, în principal, zeul riturilor de trecere şi al fenomenelor de tranziţie şi, totodată, al uşii (de trecere) şi al sărbătorilor. Ca zeu protector al Romei Antice, i se atribuia un miracol care a salvat cetatea de o invazie a sabinilor: în timp ce duşmanii se pregăteau să treacă peste zidurile Capitoliului, lanus a făcut să ţâşnească în faţa lor un şuvoi fierbinte, care i-a silit să se retragă. În amintirea acestui fapt, persista în vechea Romă obiceiul de a lăsa în timp de război porţile templului lui lanus deschise, pentru a-i da posibilitate zeului să vină în ajutorul romanilor. În timp de pace, ele se închideau.

În România, luna Ianuarie popular se numeşte Gerar. Sărbătorile din luna ianuarie cuprind obiceiuri şi practici specifice inceputului de an, prin care oamenii speră să obţină, prin diferite practici „magice”, prosperitate, sănătate, linişte şi pace.

În consens cu caracterul sărbătoresc al lunii ianuarie, şi micuţii noştri prieteni de la Grădiniţa Prietenii Mei au sosit, încă din primele zile ale noului an, cu multă bucurie la noi, tare dornici să-şi revadă colegii, educatoarele, dar şi pe ceilalţi membri ai familiei Prietenii Mei! Fericire, joacă şi activităţi atât de recreere, cât şi educativ-instructive, specifice fiecărei grupe de vârstă în parte, au fost ingredientele reţetei reacomodării copiilor cu Grădiniţa.

Si încă un aspect important: spre deosebire de anii trecuţi, acest ianuarie din 2019 a adus zăpadă din belşug Bucureştilor. Astfel, multe din clipele fermecătoa-re ale lunii au fost petrecute de copii, alături de noi, oamenii mari, în aer liber, pe covorul catifelat şi pufos de zăpadă. Ne-am bulgărit, am mers cu sania, am construit haioşi oameni de zăpadă. Într-un cuvânt, suntem fericiţi!

Referindu-ne şi în acest număr al Revistei Prietenii Mei la valorile fundamentale care stau la baza educaţiei micuţilor noştri, ne aducem aminte că, în editorialul precedent, am definit „fericirea”drept cea mai importantă dintre acestea. Un loc central îl ocupă, de asemenea, „jocur. Jocul işi are rostul lui, căci altfel nu s-ar ocupa copiii cu acest „lucru” în cea mai mare parte a timpului. Ei se joacă fiindcă vor să se cunoască: să încerce, să experimenteze, să greşească jucându-se, pentru că o greşeală din joacă nu este gravă, jocul fiind întotdeauna reversibil. Fiind o relaţie reversibilă, chiar dacă, uneori, apar şi certuri sau neinţelegerilntre copii, în doar câteva clipite ei pot fi iar în relaţii foarte bune cu partenerul de distracţie, pentru că s-au jucat. Toate aceste tatonări duc la o foarte bună orientare a discernământului. Astfel, mai târziu în timp, vor şti foarte bine că un om aflat într-o situaţie asemănătoare sau cu o personalitate asemănătoare cu cele Intâlnite în timpul jocului, poate reacţiona similar, pentru că a învăţat aceste lucruri din joacă. Categoric, este mult mai bine să înveţi din joacă, decât din conflicte, nu? E mult mai bine să înveţi atâta timp cât ceea ce ai făcut este reversibil. lar pe acest concept-valoare de „joc”, Grădiniţa Prietenii Mei pune un accent la fel de important, ca şi pe cel de „fericire”.

Cu speranţa că atât dumneavoastră, cât şi micuţii ce vor frecventa în 2019 Grădiniţa Prietenii Mei vă veţi simţi minunat alături de marea noastră familie, vă doresc, din nou, din tot sufletul, La Mulţi Ani şi un 2019 superb, precum anul pe care tocmai l-am încheiat!

facebook